Liten släkthistoria

Intervju med Otto   Liten släkthistoria   Skrönor och historier   De tio syskonen Wersäll

Presentation om Charlotte

 

Liten släkthistoria
(I huvudsak en förkortning av ”Intervju med Otto”)

Claes och Charlotte

Enligt en släktsägen skall familjen ha kommit in på 1600-talet och hetat  Würzel. De slog sig så småningom ned som bönder i Versås i Västergötland, där de enligt tidens sed övergick till att använda sonnamn. Det har sagts, att familjen var valloner, men med tanke på namnet, är det mer sannolikt att de kom från Tyskland. På 1600-talet fanns en stor tysktalande befolkningi Sverige, något som språkforskarna är helt på det klara med.

År 1795 fick rusthållare Anders Andersson-Würzel och hans hustru Lisen Jansdotter en son, Johannes. Han gick i skolan i Skara och studerade sedan vidare i Uppsala där han småningom blev fil.mag. och senare fil.dr. Johannes var den förste i släkten som antog namnet Wersäll, vilket han lär ha bildat av namnen Versås och Würzel. 1827 anställdes han som magister och sedan lektor vid Skara gymnasium, där han bl.a. hade Gunnar Wennerberg som elev.

Johannes avlade under sin tid som lärare i Skara också pastoralexamen inför domkapitlet och hade som lektor ett pastorat, som hette Vinköl, som prebende. (pastorat, vars inkomst utgjorde lön till någon med annan tjänst i kyrka eller skola. Under medeltiden gällde det domkapitlets ledamöter, efter reformationen biskopar, lektorer och professorer. De flesta prebenden drogs in 1910.)

Det är osäkert, om lektor Johannes Wersäll någon gång besökte Vinköl i tjänsten. 1851 blev han kyrkoherde och sedan kontraktsprost i Larv, Västergötland, där han sedan bodde till sin död 1859. Hans hustru Hedvig dog redan 1855.

Landshövding Claes Richard Wersäll föddes i Skara 1848, där han bodde sina första 3 år, varefter han följde med familjen till Larv. När han vid 11 års ålder blev föräldralös, flyttade han tillsammans med sina syskon till sin moster, som var fideikomissarie på en gård i Västergötland, som heter Trästena, De växte upp tillsammans med sina kusiner hos familjen Mannerfelt och behandlades där som familjemedlemmar.

Han gick i gymnasiet i Skara, varefter han genomgick officersutbildning. Han gifte sig 1879, när han var officer vid Svea Artilleriregemente, med Charlotte Lewenhaupt från Geddeholm. I äktenskapet föddes 11 barn varav 10 levde till vuxen ålder. Han blev senare riksgäldsfullmäktig , 1893 konsultativt statsråd och en tid finansminister, utnämndes till major i artilleriet och avgick alltså från officersbanan, samt blev landshövding först i Falun och sedan i Västerås. I början av 1901flyttade han med familjen in i landshövdingebostaden i slottet i Västerås.

Claes fick 1914 eller 1915 en lindrig hjärnblödning, men repade sig så att han till 1917, när han begärde avsked, kunde upprätthålla landshövdingetjänsten. Han avled i en ny hjärnblödning i december 1919 och är begravd på Irsta kyrkogård i en familjegrav.

Charlotte i Wästerås
Landshövdingens hustru, grevinnan Eva CHARLOTTA Wersäll f Lewenhaupt 1858 – 1924 var en charmerande, livlig, mångsidigt begåvad kvinna, som kraftfullt ledde sitt mycket stora hushåll på slottet i Västerås, och som dessutom ofta måste representera, vilket hon gjorde med den äran. Hon hann också med att ägna sig åt verksamhet utanför hemmet. I Föreningen Vita Bandets 20-årshistorik skildras den inspirerande kraft, som utgick från landshövdingskan Wersäll i den tidens kvinnliga samhällsaktivitet: ”Nyligen hitkommen grep hon sig an med så mycket, som här i samhället särskilt låg för kvinnorna. Allt och alla intresserade henne.” Vita Bandet hade i landshövdingskan ett stöd, hon tog initiativet till Röda korsets dam kommitté, vars ordförande hon blev, och hon var ledamot i arbetsstugans styrelse.

En unik hedersbevisning kom henne till del 1912, då hon av internationella olympiska kommittén tilldelades dess stora guldmedalj på grund av att flera av hennes söner deltog i olympiaden, tre som aktiva tävlande i gymnastik, dragkamp och modern femkamp, en som funktionär och tre som scouter. Hon var en god pianist och deltog på skilda sätt i stadens musikliv. Bl.a. samlade hon regelbundet en krets musikutövande vänner, som i landshövdingevåningens stora hörnsalong lät inbjudna gäster lyssna på kammarmusik. Hon tog även i början av seklet initiativet till insamling av erforderliga penningmedel för anläggning av stadens första skarpskyttebana.
Hon belönades för detta av Skarpskytteförbundet med dess guldmedalj och hedrades av staden och dess skarpskytteförening med en stor porträttmedaljong, som alltjämt kan beskådas i paviljongen på den nya skjutbanan norr om staden. (källa: Västmanlands läns tidning 13 febr. 1982)

medalj1 - Kopia medalj3 - Kopia

Intressant kan väl vara att inflika en uppgift om vilka de första 16 personerna var som erhöll medaljen:

 1. Felix Faure, fransk president 1897
 2. Wilhlm II, tysk kejsare 1897
 3. Kronprins Georg, Grekland 1906
 4. Kronprins Gustaf Adolf, Sverige 1907
 5. Storhertig Vladimir av Ryssland 1907
 6. William Mc Kinley, USA-president 1907
 7. Prins Henddrik, Holland 1907
 8. The Fishmongers co-operation, London 1908
 9.  Tyska riddarhuset i Berlin 1909
 10. Graf Ferdinand von Zeppelin, Tyskland 1909
 11. Viktor Balck, Sverige 1912
 12. Jean Chariot, fransk borgmästare 1909
 13. The Municipality of Luxenburg 1910
 14. Sigfrid Edström, Sverige 1912
 15. Madame Charlotte Wersäll, Sverige 1912
 16. The Municipality of Lausanne 1913

Responses

 1. […] Gift med landshövdingen i Västerås Vid olympiaden i Stockholm 1912 fick hon internationella förbundets guldmedalj för “duktiga söner”, hela fem deltog i tävlingarna eller på annat sätt. Läs mer om henne här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: